Thursday, May 19, 2011

Πως μπορείτε να συνεισφέρετε στο openSUSE και σε άλλα έργα ΕΛ/ΛΑΚ;

Μετά από δυο πολύ καλές παρουσίες, κατά την προσωπική μου άποψη και όχι μόνο, της κοινότητας σε 2 μεγάλα γεγονότα όσων αφορά το ΕΛ/ΛΑΚ της κοινότητας openSUSE, το openFEST 2011 και την Fosscomm στη Πάτρα και κατά τον απολογισμό αυτών προέκυψε ότι ένα από τα ποιο σημαντικά και συχνά ερωτήματα  ήταν:
-Πώς μπορώ να συνεισφέρω στο Project;
Κατά την άποψή μου αυτό το ερώτημα δεν είχε να κάνει μόνο με το δικό μας έργο. Κατάλαβα ότι όλες οι κοινότητες ΕΛ/ΛΑΚ λέμε στον κόσμο τι κάνουμε, καλούμε τον κόσμο να συμμετέχει βοηθώντας στα διάφορα έργα μας αλλά τελικά ίσως δίνουμε λίγες πληροφορίες για το πως κάποιος μπορεί να συνεισφέρει σε αυτά. Με αποτέλεσμα πολλές φορές οι χρήστες να απομακρύνονται από τις κοινότητες νιώθοντας, λανθασμένα φυσικά, ότι δεν μπορούν να συνεισφέρουν κάτι.

Άσχετα με τον αν είστε ένας έμπειρος χρήστης ΕΛ/ΛΑΚ, προγραμματιστής ή ένας τελικός χρήστης, αρχάριος που μόλις κάνατε την πρώτη σας εγκατάσταση Gnu/Linux μπορείτε να προσφέρετε πολύτιμη βοήθεια σε οποιοδήποτε έργο ΕΛ/ΛΑΚ θα θέλατε.
 Παρακάτω θα σας παρουσιάσω κάποιους μόνο από τους πολλούς τρόπους που μπορείτε να το κάνετε αυτό.

Αρχάριοι χρήστες

Μόλις κάνατε την πρώτη σας εγκατάσταση κάποιας διανομής, έχετε ενθουσιαστεί με το γραφικό σας περιβάλλον και με τις δυνατότητες τις οποίες σας προσφέρει το καινούργιο σας σύστημα. Είστε πολύ χαρούμενοι που δεν χρειάζεται να σπαταλήσετε χρήματα για εφαρμογές αλλά παρόλα αυτά αντιμετωπίζετε κάποια προβλήματα που δεν σας αφήνουν να χαρείτε όσο θα θέλατε και καμία φορά σας βγάζουν έξω από τα ρούχα σας και σας κάνουν να σκέφτεστε το παλιό σας λειτουργικό.

Πως όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να σας κάνει να προσφέρετε πραγματικά σε ένα έργο ΕΛ/ΛΑΚ;

Γραφτείτε σε ένα από τα πολλά φόρουμ και λίστες ταχυδρομείου που υπάρχουν και αρχίστε να κάνετε ερωτήσεις ψάχνοντας τις λύσεις για τα προβλήματα σας. Αυτό δείχνει στους προγραμματιστές που υπάρχουν προβλήματα και στην κοινότητα που υστερεί η τεκμηρίωση τους.
Με τον καιρό θα μάθετε κάποια πράγματα με τα οποία θα μπορείτε αργότερα να βοηθήσετε με την σειρά σας άλλους χρήστες. Το ΕΛ/ΛΑΚ πέρα από μια μεγάλη γκάμα προγραμμάτων και λειτουργικών συστημάτων είναι και στάση ζωής μέσα στην οποία η αλληλοβοήθεια μεταξύ των χρηστών παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Η αίσθηση ότι κάποιος σας βοηθάει χωρίς να έχει να κερδίσει κάτι από εσάς καθώς και το να βοηθάτε κάποιους χωρίς να θέλετε να κερδίσετε κάτι από αυτούς είναι με μια λέξη:Φανταστική

Όχι τόσο αρχάριοι χρήστες

Η γραμμή του πότε κάποιος χρήστης θεωρείτε αρχάριος και πότε όχι είναι κάτι που δύσκολα διακρίνετε. Συνήθως ένας χρήστης θεωρείτε όχι και τόσο αρχάριος (κατά την γνώμη μου), όταν χρησιμοποιεί το λειτουργικό του σύστημα ή τα όποια προγράμματα ΕΛ/ΛΑΚ τα οποία έχει, έχοντας λύσει όλα τα προβλήματα του και έχει κατανοήσει σε μεγάλο βαθμό πως αυτά λειτουργούν. Τότε είναι σε θέση να βοηθήσει και αυτός με την σειρά του κάποιους άλλους χρήστες και να κάνει αναφορές σφαλμάτων (Bug reports) για τα σφάλματα που πιθανών να προκύψουν σε αυτά που χρησιμοποιεί, μεταξύ άλλων.

Έμπειροι χρήστες

Η εμπειρία έρχεται με την εξοικείωση του χρήστη με το ΕΛ/ΛΑΚ. Ένας έμπειρος χρήστης μπορεί να προσφέρει σχεδον σε όλες τις πτυχές του οποιουδήποτε έργου αυτός θέλει.
 Μπορεί να κάνει αναφορές σφαλμάτων (Bug reports), να βοηθάει άλλους χρήστες και να γράφει τεκμηρίωση γύρω από τα προγράμματα τα οποία χρησιμοποιεί αν πιστεύει ότι αυτή υστερεί.


Όλοι οι χρήστες ανεξάρτητα από τον βαθμό εμπειρίας τους μπορούν να βοηθήσουν με πολλούς τρόπους.
-Μπορείτε να λέτε στον κόσμο τις εμπειρίες σας από το ΕΛ/ΛΑΚ
-Μπορείτε να διαβάζετε τεκμηρίωση και να κάνετε διορθώσεις αρχίζοντας από την ορθογραφία ;-)
-Μπορείτε να βοηθήσετε στην μετάφραση της τεκμηρίωσης
-Μπορείτε να βοηθάτε στις διάφορες εκδηλώσεις σαν προσωπικό του booth
Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα πράγματα τα οποία μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το openSUSE και τα άλλα έργα ΕΛ/ΛΑΚ, το μόνο που χρειάζεστε είναι θέληση και διάθεση για δουλειά.
Να περνάτε καλά

3 comments:

 1. γεια και πάλι γεια, εγώ είμαι που χω στην αυλή μου τους πιγκουίνους που μου τρώνε τους βασιλικούς!! Να ρωτήσω κι ας ενοχλώ τι να κάνω με το ούμπουντου; που να βρω κάποιον να με νουθετήσει; μήπως σεις ξέρετε κάποιο ήσυχο καφέ που παν οι ουμπουντάδες; να πω επίσης αμφιταλαντεύομαι να το αλλάξω και να ενδώσω στο όπεν Σ - susie q τρα λα λο- σλλά θσ νσι κσλύτερα; να τέτοια σκέφτομαι και ξαγρυπνώ!! και πάλι γεια.

  ReplyDelete
 2. Να σε πω την Αλήθεια δεν ξέρω πουθενα που να μαζευοντε Ουμπουντάδες, εμείς την πέφτουμε στο Άλφα στο κέντρο αρκετες ωρες σχεδον καθε μέρα(εχει και wi-fi),αμα θες ελα να σε υιοθετήσουμε εμείς, που και που εχουμε και Ουμπουνταδες, Slackware-αδες και αλλους -αδες στην παρέα.
  Φερνει και μπισκοτακια με τον καφε.
  Come to the Dark side, we have cookies

  ReplyDelete
 3. ευχαριστώ. θα προσπαθήσω. ακούγεται ωραίο

  ReplyDelete