Wednesday, November 3, 2010

Προγραμματιστής του VLC παίρνει θέση εναντίον της εκτέλεσης του DRM στο App Store της Apple


 Ο Rémi Denis-Courmont είναι ένας από τους πρωταρχικούς προγραμματιστές του VLC media player, το οποίο είναι ελεύθερο λογισμικό και διανέμεται υπό την GPL. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, έγραψε στην Apple να παραπονεθεί ότι η εργασία του διανέμονταν μέσω του App Store τους, υπό όρους οι οποίοι αντιβαίνουν τους όρους της GPL και απαγορεύουν τους χρήστες να μοιράζονται το πρόγραμμα.

Εξηγώντας στην ανακοίνωση του:
 Το VLC media player είναι δωρεάν λογισμικό που διαθέτει άδεια μόνο υπό τους όρους της ... GNU General Public License (γνωστός και ως GPL). Αυτοί οι όροι αντικρούονται από τους κανόνες χρήσης των προϊόντων του AppStore, μέσω των οποίων η Apple προσφέρει εφαρμογές για τους χρήστες των κινητών συσκευών της.

Έχουμε γράψει πριν για τους Κανόνες Χρήσης από νομικής απόψεως του App Store, και πώς έρχονται σε σύγκρουση με την GNU GPL και AGPL. Αυτό συμβαίνει γιατί περάσαμε μια παρόμοια δράση επιβολής της νομοθεσίας κατά της Apple, όταν μάθαμε ότι σε λιμένα του GNU Go (τα οποία είναι κατοχυρωμένα από το FSF) ήταν που διανέμονται μέσω του App Store. Δυστυχώς, η Apple επέλεξε να θέσει το ζήτημα να πάει μακριά από την απλή αφαίρεση του λογισμικού από το App Store. Ο Rémi αναμένει ότι η Apple θα κάνει το ίδιο για το συγκεκριμένο port του VLC. Λέει ότι αν το κάνουν, "οι χρήστες των συσκευών που βασίζονται σε IOS [θα] να στερηθούν VLC media player, ως συνέπεια του αδιάλλακτα αυστηρού ελέγχου που  διατηρεί η Apple πάνω στην πλατφόρμα εφαρμογών των κινητών."

Είναι πολύ σωστός οσων αφορα την πηγή του προβλήματος. Η άδεια GPL δίνει στην Apple την άδεια να διανέμει αυτό το λογισμικό μέσω του App Store. Το μόνο που θα πρέπει να κάνουν είναι να ακολουθήσουν τους όρους της άδειας για να βοηθήσουν να κρατηθεί το λογισμικό ελεύθερο. Αντ 'αυτού, η Apple έχει αποφασίσει ότι προτιμάει να επιβάλλει την Διαχείριση Ψηφιακών Περιορισμών (DRM) και τους ιδιόκτητους νομικούς ορους για όλα τα προγράμματα στο App Store, και θα προτιμούσαν να πετάξουν εξω λογισμικό με GPL από το να αλλάξουν τους δικούς τους κανόνες. Το πείσμα τους εμποδίζουν εσάς από το να έχετε αυτό το μεγάλο λογισμικό στις συσκευές Apple- όχι την GPL η τους ανθρώπους που την εφαρμόζουν.

Η Apple συνεχίζει να χρησιμοποιεί περισσότερο DRM στα προϊόντα της: μόλις ανακοίνωσε ότι ένα Mac App Store θα είναι σύντομα κοντά σας με φορητούς και επιτραπέζιους υπολογιστές τους και μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι θα έχει τους ίδιους δρακόντειους περιορισμούς του σημερινού App Store . Εν τω μεταξύ, άνθρωποι που επιβάλουν την GPL όπως ο Rémi αγωνίζονται εναντίον του DRM, έτσι ώστε ο καθένας να μπορεί να έχει πλήρη έλεγχο των δικών τους υπολογιστων. Είμαστε ευγνώμονες σε αυτόν παίρνει θέση. Αν θέλετε να δείξετε την υποστήριξή σας, επίσης, είναι εύκολο: απλά αποφεύγετε τις μολυσμένες με DRM εφαρμογές απο το App Store της Apple.

ΠΗΓΗ: http://www.fsf.org
Το παραπάνω κείμενο σε ελεύθερη μετάφραση

No comments:

Post a Comment