Sunday, January 9, 2011

Ημέρες συνεργασίας openSUSE


Πριν λίγο καιρό συζητούσαμε στο κανάλι #opensuse-marketing να διοργανώσουμε ήμερες συνεργασίας της κοινότητας. Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν καλή ιδέα έτσι ώστε να τελειώσουμε διάφορες δουλειές γύρω από την προώθηση και την οργάνωση της κοινότητας και να ακούσουμε από την κοινότητα τις προτάσεις και τις ιδέες τους.

Αποφασίσαμε λοιπόν ότι θα το κάναμε ως εξής:
Θα στηνόμασταν 2 άτομα την φορά μέσα στο κανάλι του IRC και με  μια ατζέντα που θα φτιάχναμε νωρίτερα σε ένα etherpad η οποία όμως δεν περιόριζε κάποιον να προτείνει πράγματα. Κάθε Ημέρα Συνεργασίας θα διαρκούσε 16 ώρες έτσι ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν όλοι, άσχετα από ποιο μέρος του πλανήτη ήταν.
Χωρίσαμε λοιπόν τις θεματικές ενότητες σε 3 μέρη:
  1. Ambassadors
  2. Marketing
  3. Social Media
και αρχίσαμε την δουλειά.
 Η πρώτη μέρα ανατέθηκε σε εμένα και τον Carlos Ribeiro  από την Βραζιλία. Μιας και ήταν η πρώτη φορά που γινόταν κάτι τέτοιο δεν είχαμε ακριβής οδηγίες για το πώς θα το οδηγούσαμε όλο αυτό και ουσιαστικά οι διοργανωτές για τις επόμενες μέρες περίμεναν να μάθουν από τα 'λάθη' μας ή μάλλον από τα πάθη μας.

Η μέρα άρχισε 10 το πρωί, ώρα Ελλάδος άλλα επειδή στην Βραζιλία ήταν ακόμη 5 το πρωί ήμουν η πρώτη 'βάρδια'. Από την αρχή ο κόσμος έδειξε αρκετό ενδιαφέρον και μέσα στις πρώτες ώρες είχαμε σχεδόν τελειώσει όλα τα θέματα και άλλες νέες και ενδιαφέρουσες προτάσεις έγιναν και αναπτύχθηκαν. Γράφτηκε αρκετή και ποιοτική τεκμηρίωση όσον αφορά το πρόγραμμα των Ambassador, μιας και στο Etherpad μπορούσε ο ένας να συμπληρώνει και να διορθώνει τον άλλον.  Μπορεί να ακούγετε λίγο μπερδεμένο, όμως δούλεψε τέλεια. Μπορέσαμε και λύσαμε πολλά θέματα και τελειώσαμε σχεδόν όλες τις εργασίες που είχαμε και ομολογουμένως παραπάνω από όσες ελπίζαμε...
 Η Ελληνική συμμετοχή ήταν αρκετή και ουσιαστική και μετά το τέλος της ημέρας έλαβα πολλά κολακευτικά σχόλια από πολλούς για αυτό. Το ίδιο έγινε και στις επόμενες μέρες συνεργασίας και έδειξε ότι όντος υπάρχει αρκετή δραστηριότητα στην Ελλάδα και η πρώτη μέρα δεν ήταν απλά ένα 'πυροτέχνημα'.
 Μετά το τέλος και των τριών ημερών αποφασίσαμε μετά από κάποιο διάστημα να τις επαναλάβουμε μιας και καταλάβαμε ότι η κοινότητα έχει θέληση και όρεξη για δουλειά, άσχετο με το αν είναι ambassador, προγραμματιστής ή ακόμα και απλός χρήστης (ναι είχαμε και πολλούς από αυτούς στις Μέρες Συνεργασίας).
 Για εμένα ήταν η πρώτη μου φορά σε κάτι τόσο μεγάλο και πιστεύω ότι πήρα μια πολύτιμη εμπειρία.
Κώστας Κουδάρας

No comments:

Post a Comment